ترموستات از مهمترین اجزای یخچال است که سبب افزایش راندمان و کاهش هزینه ها می شود. کلمه ترموستات (Thermostat) از دو بخش ترمو (Thermo) به معنی دما و استات (stat) به معنای ثابت تشکیل شده است. همانطور که از معنی کلمه ای ترموستات واضح است، ترموستات رله ای برای ثابت نگه داشتن دما می باشد. رله دمایی در وسایل الکترونیکی مختلفی استفاده شده است و در همه آن ها یک وظیفه مشخص دارد، به طور مثال در یخچال وظیفه تنظیم دمای محفظه داخلی، در کولرگازی و داکت ایمپلنت وظیفه تنظیم دمای اتاق، در اتو های برقی وظیفه تنظیم دمای اتو، در چایی ساز وظیفه اندازه گیری دمای آب را داراست. پس در تمام وسایل الکترونیکی که نیاز به تنظیم دما وجود دارد، از ترموستات استفاده می شود.
رله یخچال نقش مهمی در عملکرد یخچال دارد. دمای داخلی محفظه یخچال توسط ترموستات اندازه گیری می شود، اگر دمای داخل یخچال مطلوب باشد، ترموستات برق کمپرسور را قطع می کند (موتور یخچال خاموش می شود)؛ با فاصله گرفتن دمای داخل یخچال از مقدار مطلوب، رله یخچال مجدد برق کمپرسور را وصل می کند و یخچال شروع به کار می کند. این عمل سبب می شود کمپرسور به صورت مداوم کار نکند و همین امر سبب افزایش راندمان و افزایش عمر کمپرسور می شود. همچنین با این عمل دمای داخل یخچال همواره در یک رنج دمایی مشخص ثابت است. پس تمام قطعات یخچال از جمله کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط عملکردشان بستگی به رله دمایی ترموستات دارند. زیرا اگر رله یخچال به درستی عمل نکند، دمای یخچال قابل تنظیم نیست؛ یا به شدت سرد می شود و یا به شدت گرم می شود.
شکل 1: نمایی از ترموستات و کمپرسور
همانطور که گفته شد، ترموستات قطعه ای است که به کمپرسور با توجه به دمای داخل یخچال فرمان قطع و وصل می دهد. به طور مثال زمانی که در یخچال باز می شود و مقداری از دمای محیط وارد یخچال می شود، دمای داخل محفظه از حد مجاز فراتر می رود، در نتیجه ترموستات فرمان وصل را برای کمپرسور صادر می کند.
برای تنظیم دمای یخچال، باید به این موضوع توجه داشت که هر چه دمای محفظه داخلی را پایین تر تنظیم کنیم، کمپرسور به مدت طولانی تر کار می کند و این امر سبب افزایش هزینه ها می شود. در ترموستات های مکانیکی (قدیمی) دمای یخچال توسط مصرف کننده تنظیم می شود. این دما توسط یک پیچ مکانیکی انجام می شود و هر چه درجه رله یخچال بیشتر باشد، دمای داخل یخچال به صفر نزدیک تر می شود. مثلا اگر درجه ترموستات روی عدد 5 قرار بگیرد، داخل یخچال خنک تر از زمانی است که درجه روی دو قرارگرفته است. پس برای کارکرد بهینه دمای داخل یخچال بین 2 تا 3 درجه سانتی گراد تنظیم می شود. به این منظور برای تنظیم درجه یخچال در فصل تابستان، ترموستات مکانیکی بین 2 تا 4 و در فصل زمستان بین 1 تا 2 تنظیم می شود. امروزه با ظهور ترموستات های دیجیتال، دمای یخچال بین 3 تا 7 درجه سانتی گراد و دمای فریزیر بین -18 تا -20 درجه تنظیم می شود. همچنین در نسل جدید رله های یخچال، از ترموستات های دیجیتالی استفاده شده است که به شبکه اینترنت وصل می شود و کاربر می تواند دمای یخچال را از راه دور به وسیله گوشی تنظیم کند. از این ترموستات های دیجیتال در یخچال های جدید و مدل ساید بای ساید استفاده شده است.
شکل2: ترموستات مکانیکی
شکل 3: ترموستات دیجیتال
همانطور که در بالا اشاره شد، رله یخچال با قطع و وصل برق کمپرسور، دمای یخچال را در رنج مطلوب نگه می دارد. در یخچال های امروزی که مجهز به سیستم بدون برفک هستند، از دو ترموستات استفاده می شود که وظیفه یکی از آن ها برفک زدایی می باشد. ترموستات یخچال عمومأ در داخل محفظه یخچال و در دیواره های آن قرار دارد. سه نوع ترموستات یخچال به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفته اند که به توضیح آن ها می پردازیم:
شکل4: ترموستات دو قطبی
شکل 5: ماژول رله دیجیتال یخچال